Avond 1, 25 september 2019

Dv 25 september 2019 start het Hervormd Vreeswijk College in de Dorpskerk in Vreeswijk (Nieuwegein).
Dr. Dolf te Velde zal op deze avond de vragen en antwoorden 1 tot en met 5 uit de Gewone Catechismus (GC) behandelen. Dr. Te Velde is docent systematische theologie aan de Theologische Universiteit Kampen en medeauteur van de GC.
Vanaf 19.30 uur is de kerk open en om 20.00 uur starten we de avond met een korte intro.
Er is een boekentafel aanwezig, zodat zij die graag zelf een Gewone Catechismus zouden willen hebben er één kunnen kopen (pinnen is mogelijk).

Een eerste vraag van een catechismus is altijd belangrijk omdat daarmee een toon gezet wordt en mensen op toonhoogte gebracht worden. Bekend, klassiek is de inzet van de Heidelbergse Catechismus: “Wat is uw enige troost (houvast) , beide in leven en sterven?” Waarop het antwoord luidt “Dat ik met lichaam en ziel, beide in het leven en sterven , niet mijn, maar mijns getrouwen Zaligmakers Jezus Christus eigen ben, Die met Zijn dierbaar bloed voor al mijn zonden volkomenlijk betaald en mij uit alle heerschappij des duivels verlost heeft, en alzo bewaart, dat zonder den wil mijns hemelsen Vaders geen haar van mijn hoofd vallen kan, ja ook, dat mij alle ding tot mijn zaligheid dienen moet; waarom Hij mij ook door Zijn Heiligen Geest van het eeuwige leven verzekert, en Hem voortaan te leven van harte willig en bereid maakt.” Anders gezegd: Mijn houvast is dat Jezus mij vasthoudt. Ik ben van Hem! Hij heeft mij voor mij betaald en heeft mij verlost. Hij zorgt voor mij en maakt dat ik voor Hem leef.

De opening van de Gewone Catechismus heeft ook alles in zich om een klassieker te worden. De openingsvraag luidt namelijk: “Waarin vind jij je geluk?”
Het antwoord is er een om in te lijsten: “Mijn geluk is dat Jezus Christus mij gevonden heeft. Hij offerde zichzelf op om mij thuis te brengen in de liefde van God. Zijn Geest maakt in mij de hoop wakker op Gods toekomst, voor mij en heel de wereld.”